Answers to Our Holiday Trivia Countdown

holiday trivia

Yesterday, we posted twenty-four questions about various holiday-related topics like carols, reindeer, food, and Yuletide historical moments, creating our own little advent calendar countdown to Christmas.

So naturally, the right thing to do is offer the answers to you on Christmas Day! You can call it the gift of knowledge, or the gift of satisfaction when you get the questions right, or the gift of a quick and easy read on a Friday. Whatever you like.

Without further ado, and with our halls properly decked, we present the answers to our holiday trivia questions. Enjoy!


muppet christmas carol

1. How many ghosts are there in A Christmas Carol?

Answer: Four.

2. Red and green are the two colors most associated with Christmas. Which are the two other colors, also named in a Burl Ives song, that are also extremely popular in this season?

Answer: Silver and gold.

3. In the UK, which Christmas food is it considered good luck to eat one of on each of the 12 days of Christmas?

Answer: Mince pies.

4. In the song “You’re a Mean One, Mr. Grinch,” the Grinch is called all kinds of names, but one particular trio of insults, one right after the other, differs by only a single letter. What are those three words?

Answer: Stink, stank, stunk.

5. Which two of the reindeer are named after weather phenomenon?

Answer: Donner and Blitzen, which are “thunder” and “lightning” in German.

6. What year was Christmas declared a federal holiday in the United States?

Answer: 1870.

mlaw-121205

7. Which country has a tradition of a witch dropping gifts for children through the chimney at Christmas?

Answer: Italy.

8. Which was the last state in the United States to declare Christmas a legal holiday?

Answer: Oklahoma.

9. How many reindeer were in the story “Twas the Night Before Christmas?”

Answer: Eight.

10. The film Miracle on 34th Street depicted events at what famous department store?

Answer: Macy’s.

11. What dish was served by Mrs. Cratchit in A Christmas Carol? (Hint: it is also mentioned in the song “We Wish You a Merry Christmas.”)

Answer: Figgy pudding

12. Which of Santa’s reindeer is named after another animal?

Answer: Vixen.

Christmas theme, sales, Happy  Santa Claus in a snowy forest, Santa on the background of a winter forest, Russian Santa Claus (Grandfather Frost), Santa Claus are near his reindeers in harness.

13. The red and white costume of Santa was allegedly first introduced by which beverage manufacturer?

Answer: Coca-Cola.

14. Which President, a famous conservationist, objected to a Christmas tree in the White House?

Answer: President Theodore Roosevelt. He felt it was wrong to cut down trees for decoration.

15. Which spirit is traditionally added to butter and served with Christmas pudding?

Answer: Brandy.

16. In Spain, it’s considered good luck to eat one of these foods for each chime of the clock for the new year. What food is it?

Answer: Grapes.

17. In the American version of The Office, salesman Dwight portrayed Belsnickel instead of Santa for one of the company’s holiday parties. Instead of naughty or nice, what two adjectives did Belsnickel choose between when gauging the behavior of everyone?

Answer: Impish or admirable.

18. Who was the first President to have a tree in the White House?

Answer: President Benjamin Harrison in 1889.

the grinch

19. True story. I had a dog named Chestnut who stared at the stereo speaker in confusion every time a certain holiday ditty played. What was its title?

Answer: The Christmas Song.

20. What is the most popular meal for Christmas in Japan?

Answer: KFC fried chicken.

21. The name of what Christmas song was originally called “Tinkle Bells” until the writer’s wife pointed out that tinkle also means pee?

Answer: Silver Bells.

22. In what Central American country might you find yourself kicking off the holiday season by burning the devil on December 7th while sweeping your house?

Answer: Guatemala.

23. Which ocean is Christmas Island located in?

Answer: Indian Ocean.

24. What is the name of the Grinch’s dog?

Answer: Max.


How did you do? And do you have any favorite tidbits of holiday trivia? Please let us know in the comments section below! We’d love to hear from you.

Thanks for visiting PuzzleNation Blog today! Be sure to sign up for our newsletter to stay up-to-date on everything PuzzleNation!

You can also share your pictures with us on Instagram, friend us on Facebook, check us out on TwitterPinterest, and Tumblr, and explore the always-expanding library of PuzzleNation apps and games on our website!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s